Kracht ligt er niet in dat wij nooit vallen, maar iedere keer als we vallen dat we weer opstaan.


TIPS & ADVIEZEN


Lieve lotgenoot,

Wanneer je er net achter bent gekomen dat je bent opgelicht, val je in een diep gat! Het is verschrikkelijk. Je bent helemaal kapot. Je huilt en/of bent boos. Dat is logisch en nodig. Daarnaast moet je overleven. Hieronder volgen tips waar je wellicht iets aan hebt. Nu is het tijd om voor jezelf te zorgen. Gun het jezelf. Je bent het waard!

 1. Ga praten met mensen waarbij je verhaal veilig is. Dat kunnen familieleden of vrienden zijn, of hulpverleners. Die laatstgenoemden hebben een zwijgplicht. Denk aan: hulpverleners van Slachtofferhulp Nederland, medewerkers van de Fraudehelpdesk, geestelijk verzorgers, psychologen, maatschappelijk werkers, de huisarts, …enz.
 2. Doe aangifte. De politie moet je verzoek inwilligen. Dat zijn ze sinds juni 2017 verplicht. Maar misschien moet je ze daaraan helpen herinneren…
 3. Kom in beweging. Ga sporten of elke dag een wandeling maken om de stress eruit te lopen. Of dans tot je erbij neervalt. Biodanza is een dansvorm die helend werkt.
 4. Neem deel aan een lotgenotengroep bij Slachtofferhulp Nederland. Alleen lotgenoten snappen je helemaal! Je krijgt her- en erkenning.
 5. Verwerk je emoties. Schrijf een dagboek. Of kies voor een creatieve manier, zoals tekenen, schilderen, boetseren,…enz.
 6. Neem elke dag tijd om te lachen. Kijk daartoe grappige filmpjes op internet of tv.
 7. Ga erop uit. Doe dingen waar je een goed gevoel van krijgt. Die weet je zelf het beste!
 8. Ga werken ook al ben je moe. Desnoods de eerste tijd parttime. Dat helpt je doordat je in beweging MOET komen en je houdt op deze manier een dagritme aan.
 9. Doe aan yoga of meditatie om je ‘mind’ tot rust te brengen. Bidden heeft eenzelfde effect.
 10. Eet gezond. Je bent ernstig uit balans dus verwen je lichaam met goede voedingsstoffen. Neem eventueel extra vitamines en mineralen.
 11. Doe vrijwilligerswerk waar je blij van wordt.
 12. Verwen jezelf zo af en toe.

Ik pretendeer niet volledig te zijn met dit lijstje. Het is voortgekomen uit mijn eigen ervaring en die van lotgenoten. Waar het om gaat is dat jij weer in jezelf gaat geloven. Accepteer dat je slachtoffer bent van een crimineel (al leek hij/zij nog zo aardig!) Je bent niet stom, je bent misleid. Dat is de enige waarheid.