Kracht ligt er niet in dat wij nooit vallen, maar iedere keer als we vallen dat we weer opstaan.

LOVE SHOCK, HET VERHAAL EN DE GEVOLGEN VAN DATINGFRAUDE


‘Wie opkomt voor slachtoffers, refereert aan hogere waarden, aan menselijke waardigheid, aan de rechten van individuen.’
Hans de Bruyn in Essay Onbevangenheid, Trouw 22-12-2018

Voorwoord boek

Dit boek wil recht doen aan alle slachtoffers van datingfraude die voor ‘stom’ worden versleten. Vele lotgenoten zullen zich in mijn verhaal herkennen. En tegelijkertijd erken ik hun verhaal. We zijn niet stom, maar we zijn leuke, enthousiaste, spontane, lieve, sociale en hulpvaardige vrouwen*. Helaas hebben we dit keer de verkeerde geholpen. Er is misbruik van ons vertrouwen gemaakt en dat is zuur. Je zou ons naïef kunnen noemen, maar het klopt beter als je ons ziet als slachtoffer van een misdrijf. Iemand heeft ons via ons hart misleid. En dat maakt het extra pijnlijk (want je gaat van hem houden). Liefde is meestal mooi, maar bij datingfraude kost je verliefdheid je geld. ‘Normaal’ zou je zoiets nooit doen! Geld geven aan een vreemde, ben je gek?! Maar hij is geen vreemde meer als je je hele levensverhaal met hem hebt gedeeld. Je hebt iemand nodig, want je zit in een moeilijke fase van je leven. Je bent verlaten door je man na zóveel jaren samen of je bent zelf weggegaan. Of je bent weduwe geworden. Een feit is dat je niet kunt wennen aan het alleen zijn. Verschrikkelijk. De muren komen op je af! En wat zou het nou toch fijn zijn weer een partner te hebben, een maatje. Dus ga je daten via het internet. En dan is híj daar en nog wel vele uren per dag. Hij troost je, hij luistert naar je, hij geeft je complimenten en schetst een mooie toekomst samen. Hij is alles wat je in een man zoekt! En daarnaast nog meer want hij is spannend. Hij is een man met avontuurlijk werk en hij is half of honderd procent buitenlands, meestal Amerikaans. Een Nederlandse man verbleekt er terstond bij. Het is een prachtig sprookje en je kunt je geluk niet op.

Totdat het sprookje verandert in een nachtmerrie en je wakker wordt zonder geld, zonder man en zonder gedroomde toekomst. Dan sla je keihard tegen de grond en moet je jezelf bij elkaar rapen om weer verder te kunnen. Hoe ga je weer een bestaan opbouwen in je eentje? Hoe zorg je ervoor niet gek te worden van verdriet? Dit boek beschrijft het verhaal van sterke vrouwen die ondanks deze afschuwelijke ervaring weer zijn opgestaan en hebben gevochten voor een nieuw leven. Een leven na datingfraude, na beschadigd te zijn. En ik kan uit ervaring zeggen dat dat een hele moeilijke opgave is! Ik betuig respect voor al mijn zusters (en broeders) die deze moeilijke weg hebben moeten afleggen. Je bent sterk, je bent goed zoals je bent, je bent een fantastisch mens. Je hebt laten zien hoeveel je aan liefde te geven hebt. Dat is prachtig! Laat je niet ontmoedigen door één slechte ervaring. Zie het als een test. Wil je jezelf echt kapot laten maken door die oplichter(sbende)? Jij bent het waard om voor te gaan. Bouw een eigen leven op en zoek contact met lotgenoten waaraan je je verhaal kwijt kunt. Dat is zó helend. Of vertel je verhaal aan hulpverleners die een zwijgplicht hebben. Maar práát erover, blijf het van je af praten. Je hebt een trauma opgelopen en dat is niet niks. Als je dat trauma niet aanpakt, kun je ziek of depressief worden. En ga daarna pas, wanneer je er nog behoefte aan hebt, op zoek naar een goede partner.

Dit boek bestaat uit drie delen: Vliegen, Vallen en Vechten. In deel 1 ‘Vliegen’ gaat het over de kennismaking, het veelvuldige contact en de verliefdheid. Dan volgt in deel 2 ‘Vallen’ de fase van het elke keer geld storten met de bijbehorende stress, plus het toenemende isolement en de ontdekking van de datingfraude. In deel 3 ‘Vechten’ komen de schaamte, de wanhoop en alle emoties naar voren, en daarnaast de thema’s zingeving en copingstrategieën. In alle delen staat achtergrondinformatie. Het persoonlijke verhaal van de auteur vormt de rode draad.

*Ik heb ervoor gekozen vanuit het vrouwelijke perspectief te schrijven.”

Het boek ‘Love shock, het verhaal en de gevolgen van datingfraude’ is nog in de maak. De verwachting is dat het voor de voor de zomer van 2020  klaar is. Ik geef het boek in eigen beheer uit. Er zal zowel een gedrukte versie als een e-book beschikbaar komen. U kunt hier nu al een voorinschrijving doen. U kunt mij hierover mailen. Graag het aantal exemplaren vermelden en of u dat als gedrukt boek dan wel als e-book wenst te ontvangen. Deze reservering verplicht u overigens tot niets. Wanneer het boek gereed is, ontvangt u een e-mail met de vraag of u uw bestelling wilt handhaven. Tevens zullen de prijzen dan vermeld worden.

In elk van onderstaande boeken staat een datingfraude-gerelateerd verhaal van mij. Klik op het boek voor verdere gegevens.